Nõuanded värsketele lapsevanematele rahaga toime tulemiseks

Viljadele tehakse alati vedelikuline marinaad ning hoiustatakse seejärel artikli alguses kirjeldatud viisil. Üheks levinud mooduseks on enne kalade marineerimist nad paneerida jahuga või jahu ja munaga ning praadida kuumal pannil kuldseteks. Maitset saab anda seentele täpselt nende vahenditega, millega soov on. Kupatamist mittevajavaid seeni on enne marineerimist soovitav hoida veidi aega kuumas vees. Seeni on kahte liiki – kupatamist vajavad ning kupatamiset mitte vajavad. Kahekordset kupatamist vajavad aga tugevama viljaliha ja mõrudama maitsega riisikad. Kupatamist mittevajavate tuntumate  seente hulka kuuluvad kuuseriisikas, puravikud, kukeseened, šampinjonid, austerservikud ning või- ja lambatatikud. Lase peale küpsetamist lihal mõni minut „rahuneda“. Kumb moodus maitsvama tulemuse annab on raske öelda, pooldajaid on nagu ikka sellistel juhtudel mõlemal leeril. Samas tuntakse marineerimist aga ka ühe võimalusena, kuidas toiduaineid pikemaajaliselt säilitada. Kurkide ladumisel purki võib neilt eelnevalt mõlemast otsast mõne millimeetri jagu maha lõigata. Avastus, et toiduained säilivad happelises keskonnas tunduvalt kauem, võimaldas inimestel muuta oma elu oluliselt lihtsamaks.  Roogade soolamisele lisandus uus moodus toiduainete säilitamiseks. Kupatamist vajavate tuntumate seente hulka kuuluvad kase,- haava,- ning kuusepilvik, männi,- kase,- ning haavariisikas aga ka mahe,- ja tõmmuriisikas. Liha marineerimise mõte ei ole talle vaid maitse andmine, samaväärselt pehmendab marinaad ka liha struktuuri. Sedasi imenduvad maitsed paremini kurkidesse. Tõsta lihatükk tunnijagu enne küpsetamist külmkapist toasooja. Säilita kurke võimaluse korral jahedas. Sellist moodust kasutatakse edukalt näiteks räimede puhul. Kalade marineerimine Kui kalasaak on olnud niivõrd hea, et kõike ei jõua ära süüa, siis üheks säilitamise võimaluseks on loomulikult kalade marineerimine. Kuuma marinaadi peale kallamise puhul saate hiljem süüa keedukala. Järgnevalt mõned nõuanded liha marineerimise ning töötlemise kohta. Soovi korral on lubatud aga ka edasi katsetada. Lihatükkide viilutamisel lõika alati ristikiudu – nii püsivad lihamahlad paremini lihatükis ning lõpptulemus jääb mahlasem. Vedelikulise marinaadi hulka kuuluvad alati hapuained, õlid ning maitseained. Seejärel kalla peale kuum marinaad, sule purgid õhukindlalt ning jahuta võimalikult kiiresti. Hea marinaadi retsept on tihtipeale saladus, mida teistele ei avaldata.  Et saada seda päris oma „salajast marinaadi“ on tõenäoliselt vaja nendest nii mõnigi läbi proovida. Hea maitse annab kuivmarinaadis marineeruvale lihale hakitud või viilutatud sibul. Serveeri koos keedetud riisi ja värske salatiga. Purgid jahutatakse ning pannakse külma kallerduma. Marinaadi vedelik koosneb veest ning äädikast, millele lisatakse soola ning suhkrut. Kuiva marinaadi puhul segatakse kokku erinevad maitseained ning hõõrutakse lihatükid seejärel saadud seguga. Küpsetamisel jälgi, et sea- ning ulukilihatükid oleksid nn„well-done“ ehk kenasti läbi küpsenud. Liha mahlad, mis küpsemise ajal lihatüki sees liiguvad jäävad seisma ning liha lõikudes ei voola nad lihtsalt välja. Praetud ning värsketele kaladele valatakse peale alati jahutatud marinaad. Samas ega keegi ei keela ka angerjat või silme marineerida tsitrulistega ning haugi ja lestakalasid äädikaga. Pane lihalõigud sobivasse anumasse ning kalla peale marinaad. Kui kiirmarineerimist kasutatakse põhiliselt liha ning kala puhul, siis viljade puhul on  kasutusel enamasti pikemaajaline marinaad. Näiteks angerjas, silmud ning miks mitte ka heeringas ja kilud. Kastmeks võib pakkuda rohke hakktilli ja hakkmurulauguga segatud hapukoort, tar-tarkastet vms. Seejärel asetatakse marineeritavad toiduained purki, kallatakse üle marinaadiga ning suletakse anuma kaas õhukindlalt. Krõmpsuva kurgi saamist soodustavad ka mädarõika ning küüslaugu lisamine. Seejärel paneerime kalatükid lahtiklopitud muna ja riivsaiaga ning praeme pannil kuldpruunideks. Lisades juurde näiteks hapukoore ning sinepi segu võib tulemust olla veelgi parem. Soolaga tasub olla pigem ettevaatlik - nimelt soodustab sool lihast vedeliku välja imendumist ning seetõttu võivad lihatükid kuivaks jääda. Märgatavalt muutuv toiduainete maitse rikastas toidulauda ning pakkus toidunautlemiseks uusi maitseid. Kui kurgid on liiga kaua kuumas vees kaotavad nad välimuses ning riknevad kiiremini.

Lapse õiguste ja heaolu tagamise tervikpilt

. Keeda marinaadi koos seentega kümmekond minutit ning lisa seejärel till ning loorber. Laen smsiga, laenud ilma tõendita. Saadud seguga pintselda õhukesteks viiludeks fileeritud värske punase kala liha, misjärel lase viiludel mõni minut sidrunimahla mõjul küpseda. Tavaliselt läbivad marineeritavad kalad enne marinaadi sattumist kuumtöötlemise praadimise või röstimise näol. Nõuanded värsketele lapsevanematele rahaga toime tulemiseks. Puhastatud räimefileed valatakse üle keedetud ning jahutatud marinaadiga ning lastakse neil seejärel mõni tund jahedas maitsestuda. Lao kihiti purkidesse kurgid, mustsõstralehed, küüslauk, mädarõigas ning meelepärased maitseained. Laenud 18 aastasele, noore pere laenud. Üks selline retsept, mida olen mitmeid ning mitmeid kordi edukalt valmistanud on ära toodud ka loo lõpus. Vahe kahe marinaadi vahel on enamasti marineeritavate toiduainete hoidistamises. Ning veel – üheks maitseelamuseks ning meelisroaks võib kujuneda, kui segada omavahel oliiviõli, sidrunimahl, hakitud till, sool ning suhkur. Marineerimise juures kasuta, kas tavalist söögiäädikat või soovi korral õuna- või veiniäädikat. Viljade marineerimine Erinevad viljad nagu seened, kurgid, tomatid jms marineeritakse enamasti pikas marinaadis. Kiirmarinaadi puhul valmistatakse marinaad, segatakse soovitavate toiduainetega ning pannakse sobivas anumas mõnest tunnist ööpäevani kaane all külmkappi maitsestuma.Pika marineerimise jaoks jääb aga sellisest töötlusviisist väheseks. Siis pruunistuvad lihatükid paremini. Peale marinaadis laagerdumist võibki juba tulemust proovida. Kupatamist kasutatakse seente puhul, milledel on mõru maitse ning mis on nõrgalt mürgised.    Loo jaoks on kasutatud järgnevaid allikaid: Aive Luigela – Hoidised Liharaamat –Harri Ilves. Purki võib seente juurde panna mädarõigast, mustsõstralehti, küüslauku, loorberit, kaneeli, salveid, pipart, vürtsi jms. Soolaga tasub taaskord olla ettevaatlik ning seda on soovitav lisada alles liha küpsemise ajal. Nii mõnegi kalaliigi puhul hinnatakse tema maitset kõrgelt ka sellisel viisil valmistatuna.

Kõigepealt destilleeritakse anumad, milles planeeritakse marineeritav tooraine säilitada, keeva veega.

Marineerimise maitse - Menüü.ee

. Peale koju jõudmist puhasta seened esimesel võimalusel. Marineerimine tegevusena on olnud inimestele südamelähedane juba vägagi kaugest ajast. Samas on võimalik teha ka vastupidi – kõigepealt marineerida ning seejärel praadida. Või annab kalale ilusama värvi ning parema maitse, õli takistab aga võid kõrbemise eest. Lisaks eelmainitud töötlemisviisidele marineeritakse kala ka toorelt. Järgnevalt panen kirja mõned nõuanded, kuidas saada hääd tulemust marineeritud kurkidele ning seentele. See võimaldab neid purki panna ilma, et nad murduksid. Samas ei saa öelda, et marineerimine kogus populaarsust vaid toidu säilitamise moodusena. Ära kasuta kupatamise vett söögitegemisel! Lisaks mõrule maitsele ladestub vette ka vähesel määral seentes olevat mürkaineid. Kuidas tulla laenudega toime, millistel tingimustel saab taotleda laenu. Ära liialda äädikaliste, tsitruniliste ning maitseainetega. Seeni võib olla potis niipalju, et marinaad nad kataks. Tähelepanekuid kalade marineerimise kohta: Kalade liha on õrn ning seetõttu imenduvad maitsed hästi. Kui kala on valmis, tõstetakse tükid purkidesse ning valatakse marinaad läbi marli või sõela angerjatükkidele peale. Kuidas teenida rohkem raha?. Ühekordsest kupatamisest piisab mahedama maitsega seentele nagu pilvikud. Veiseliha küpsetatakse ka nn mediumiks või rare’ks ehk poolküpseks või pooltooreks. Angerja valmistatamiseks keedetakse marinaad ning seejärel lisatakse puhastatud kala tükid vaikselt mulisevasse vedelikku. Lase seentel veel mõni minut podiseda, eemalda till ning loorber ning kalla seened koos marinaadiga ettevalmistatud purkidesse. Kalade praadimisel kasuta võid ja õli. Marineeritud kurkidele annab hea maitse, kui marinaadi lisada valikuliselt mustsõstralehti, tillivarsi, kadakamarju, pipart, vürtsi, nelki, sinepiseemneid või kaneeli. Soovides marineerida kurke, vali välja enam-vähem ühesuguselt väikesed, ilusa rohelise värviga kurgid. Maitsed tulevad loomulikult erinevad ning enda lemmikul leidmiseks tuleb tõenäoliselt proovida mitmeid variante. Liha marineerumine peab toimuma külmkapis kaanetatud potis või korralikult suletud kilekotis. Kaaneta anum ning lase külmikus paar tundi maitsestuda, aeg-ajalat lihatükke keerates. Enne marineerimist pese kurgid korralikult ning hoia neid mitu head tundi külmas vees, siis jäävad kurgid krõmpsud

Märkused